” Vorbăraia e de prisos, practica e de folos”, acesta a fost răspunsul unui elev la întrebarea Ce ați aflat despre voi la această activitate?, la finalul primei sesiuni de formare din cadrul proiectului pilot Elevi tutori pentru aria curriculară matematică și știință. E prematur a ne pronunța dacă acest elev consideră că acțiunea i se potrivește mai mult decât analiza sau dacă este nerăbdător a pune în practică priceperea sa, dar este un mesaj pe care îl considerăm ilustrativ pentru energia manifestată de către cei 12 elevi participanți și pentru determinarea lor de a obține rezultate concrete cu elevii pe care urmează să îi ajute.
Cele două ore și jumătate de lucru au debutat cu un exercițiu de intercunoaștere în care elevii și formatoarele (Teodora Popa și Corina Leca) au punctat, într-o manieră neconvențională, câteva dimensiuni importante ale activității de tutoriat. Jocul Bingo i-a provocat pe elevi să se gândească la preferințele lor de învățare și la relațiile cu ceilalți actori din acest proces.
Dintre aștepările participanților menționăm: să își cunoască mai bine colegii și să devină prieteni (cu ceilalți tutori, dar și cu elevii pe care îi vor ajuta), să îi ajute pe alții, să învețe cât mai multe lucruri (privind relațiile interumane, transmiterea informațiilor, colaborarea cu ceilalți, repere pentru planificarea și desfășurarea activităților de tutoriat).
Temerile menționate de elevi sunt foarte generale și indică faptul că aceștia au nevoie de consiliere atât din partea formatorilor, cât și a profesorilor coordonatori, pentru a înțelege specificul proiectului, respectiv al activității de tutoriat; precizăm câteva dintre temerile listate de elevi la începutul sesiunii de formare: să nu dezamăgesc, să nu fie o pierdere de timp, să nu realizez ce mi-am propus (să explic într-un mod accesibil, să îi fac pe elevi să înțeleagă).
Teodora Popa le-a prezentat principalii pași de urmat în pregătirea activităților de tutoriat și a pus la dispoziția elevilor chestionare pentru identificarea stilurilor de învățare, respectiv a stilului dominant de învățare, chestionar pentru evaluarea aptitudinilor de comunicare și chestionar de stabilire a stilului personal de leadeship, încurajându-i ca până la următoarea întâlnire, să studieze și chiar aplice materialele primite, pentru a înțelege legătura dintre tipurile de inteligență, stilurile de învățare și performanțele școlare.
Elevii au primit pe emailagenda sesiunii de formare, astfel încât au avut posibilitatea să selecteze materiale utile pentru atelierul de lucru planificat de formatoare. S-au constituit cinci echipe, în funcție de nivel, clasă, grupul țintă vizat și tematică. Concret, atelierul a avut rolul de inițiere a tutorilor în pregătirea materialelor pentru activități de tutoriat precum:
Ulterior atelierului de lucru, Teodora Popa a planificat împreună cu elevii graficul activităților de formare și a stabilit modul de comunicare cu profesorii coordonatori de discipline, iar Corina Leca a punctat câteva repere ale comunicării eficiente și cum poate fi utilizată programarea neuro-lingvistică în influențarea performanțelor elevilor asistați de către tutori. Elevii înșiși au exprimat importanța înțelegerii nivelului la care se află colegii pe care îi asistă și a specificului lor de învățare pentru ca progresul determinat de această intervenție colegială să fie real și de durată.
După ce tutorii vor avea prima experiență de lucru cu colegii lor, se va organiza o nouă sesiune de formare, tematica fiind comunicare eficientă, elemente cheie ale învățării.
Ultimul exercițiu a constat în urmărirea și comentarea unui fragment din filmul Any Given Sunday, în care personajul interpretat de Al Pacino își mobilizează echipa de fotbal înaintea unui meci decisiv. Astfel, elevii au început să înțeleagă viziunea inițiatorilor acestui proiect în ceea ce privește rolul liderului – elevului tutor în motivarea coechipierilor pentru obținerea unor rezultate mai bune sau obținerea de performanțe.
Cei nouă elevi care au rămas până al finalul sesiunii (ceilalți trebuind să prindă autobuze pentru a ajunge în satele lor) ne-au dat următorul feedback:
Deși nu a debordat de energie și de luări de cuvânt din partea elevilor, prima întâlnire din proiect ne îndreptățește să sperăm o bună participare deoarece elevii au fost serioși, atenți și responsabili. Interesul lor pentru ajutorarea colegilor este fundamentul pe care adulții din proiect vor trebui să încurajeze bucuria libertății, creativității și comunicării.
Lucrând în cadrul unui proiect pilot, ne luăm libertatea să experimentăm și avem suficientă experiență în domeniul provocărilor adresate tinerilor pentru a fi siguri că vom putea analiza corect realitățile de pe parcurs, astfel încât participanții (tutori și ceilalți elevi) să se bucure de această experiență autentică.
Corina Leca