Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

7 aprilie- prima zi de „Scoala altfel”

7 aprilie – Prima zi de Școala altfel

Prima zi, multe motive de bucurie și optimism, cu privire la modul în care ne vom petrece această săptămînă, dar, mai ales, în legătură cu șansa de îndreptare a societății noastre.

DSCN4402La CN Const. Carabella (unde au venit și cîțiva elevi de la Colegiul Economic Ion Ghica) am lucrat cu elevi deștepți, curioși, creativi, îndrăzneți, atenți și în multe alte feluri care ne-au provocat neîncetat să fim și noi mai inventivi și mai responsabili. Corina le-a explicat de ce a venit asociația cu această propunere de educație altfel, elevii au enunțat ce ar dori să fie diferit în activitatea lor din școală și apoi a început maratonul de coaching. Elevii s-au dovedit “alergători profesioniști” în privința unor concepte și instrumente specifice acestei metode de dezvoltare personală, dar, în primul rînd, foarte interesați să înțeleagă experiențele proprii prin prisma teoriei ghindei care conține deja stejarul care poate deveni.

Screen Shot 2014-12-22 at 19.58.29

Alina a primit atît de multe mingi la fileu, încît a prelungit prima etapă a exercițiului pe grupe (identificarea componentelor celor opt elemente ale succesului – valori, familie, carieră, dezvoltare personală, prieteni, contribuția în societate, stare de sănătate, finanțe) și a lăsat întrebările de coaching ca temă de lucru pentru acasă sau pentru altă ocazie.

DSCN4459DSCN4425

După patru ore de „altfel” a urmat primul exemplu de succes în carne și oase – Ștefan. El a descifrat pentru elevi profilul antreprenorului (și ne-am bucurat cînd a început cu perseverența), a trecut în revistă cîteva episoade de învățare din experiență (comunicare bună cu partenerii, așteptarea clienților ș.a.), a stîrnit elevii să găsească idei de afaceri și a prezentat sursele de finanțare din acest moment.

Screen Shot 2014-12-22 at 20.22.27

Screen Shot 2014-12-22 at 19.57.25

După o zi de noutăți, elevii care nu au avut de prins autobuzul către casă, au făcut aceste aprecieri la adresa achizițiilor lor: certitudinea că îmi pot clădi viitorul cu ajutorul pasiunilor mele, independență, concepte despre viață, pasiune+talent=succes, încredere că pot obține ceea ce doresc cu adevărat, ce este succesul, autocunoaștere, oportunitate, cum să mă decopăr și să-mi valorific calitățile, dezvoltarea interesului pentru afaceri, modalități de atingere a succesului, că trebuie să am răbdare cînd încep un lucru (deoarece lucrurile nu ssunt interesante chiar de la început, întotdeauna), cariera trebuie bazată pe o pasiune, informații care mă vor ajuta să fac alegeri pentru viitor, iar noi ne-am promis solemn să ne punem ochelarii potriviți și să ne activăm toate sinapsele știute ca să realizăm un plan de educație altfel pe termen mai lung, pe baza furtunilor de idei care ne-au biciuit în această zi de primăvară.

La Școala Mihai Viteazul am întîlnit niște cetățeni de clasa a șaptea care au dorit să își pună orașul într-o lumină mai bună pentru turiști. S-au gîndit să transforme o problemă – cîinii vagabonzi, într-o oportunitate de a fi altfel. Stimulați de povestea țesută de Codru (http://codruvrabie.blogspot.ro/ ), au plănuit cum să construiască în parcurile orașului niște adăposturi, unde cîinii fără stăpîn să fie dresați să facă diverse lucruri, spre încîntarea vizitatorilor de pretutindeni. Pornind de la ideea unei asociații din Costa Rica, elevii au parcurs, de fapt, ciclul de politici publice pentru o temă din domeniul turismului și al siguranței și sănătății cetățeanului. Au identificat nevoia, au găsit soluții alternative, au luat o decizie, s-au gîndit cum o implementează și monitorizează și, foarte important, cum culeg feedback-ul de la beneficiari sau cetățeni.

Screen Shot 2014-12-22 at 19.57.51

Pînă vineri, acești copii vor completa portofoliul de politici publice pentru tema aleasă și sperăm că ne vor arăta cum să tranformăm „încerc” în „mă apuc de treabă” pentru a nu rămîne într-un cerc și după această săptămînă altfel.

Publicitate

Despre ambasadoriiprieteniei

Asociatia cultural educativa "Ambasadorii prieteniei"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 7, 2014 de în Noutăți, Uncategorized.
%d blogeri au apreciat: