Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Școala Altfel – 2015. Prima zi.

corina1Norocul vîscului ne-a însoțit o bună bucată de drum în apropiere de obiectivul principal al zilei – satul Viscri din județul Brașov.

26 de elevi de la C.N. Constantin Carabella din Târgoviște si 3 profesoare au pornit în excursia Oameni și ziduri finanțată de către Consiliul Județean Dâmbovița și părinți.

Vreme haină, dar autocar foarte confortabil și un șofer cu multă experiență. Ne-am amintit puțin de iarna de care încercăm să ne despărțim (pe V. Prahovei ningea serios), ne-am recăpătat speranța la Brașov (unde ninsoarea devenise ploaie) și ne-am avîntat pe drumul desfundat spre satul Viscri (întrebîndu-ne cum de ajung zeci de mii de turiști în zonă). Pe drum am ascultat informațiile despre biserica fortificată (datînd din 1185), despre sat (care are cam de 30 de ori mai puțini locuitori decît turiștii care îl vizitează) și despre prezența anuală acolo a Prințului Charles al Marii Britanii pe care Elena, Drughi, Simona și Deea le-au pregătit pentru noi. Pentru ca Școala să nu fie atît de altfel, am început cu regulile pe care trebuie să le respectăm în această excursie (ca să ne putem bucura de toate experiențele inedite).

Ne-au luat-o înainte alte grupuri de elevi (am găsit 2 autocare la poalele dealului pe care se află biserica fortificată), dar déjà celebra Sara Fernolend (săsoaica din sat care îngrijește biserica) a avut energie și căldură să ne explice și nouă prin cîte reconstrucții a trecut edificiul și cît de bine se înțeleg sătenii din Viscri indiferent de etnia căreia îi aparțin.

Pozele (vezi secțiunea Galerie foto) spun multe lucruri despre valoarea tradițiilor, respectul pentru muncă și natură, potențialul încă neexploatat al locului, dar lecția ce mai impresionantă a zilei a fost discuția cu Mihai Grigore, (co)proprietarul Pensiunii Viscri 125 (soția sa este în egală masură participantă la aventura înființării afacerii). De la angajat într-o firmă de consultanță imobiliară din București la constructorul unei pensiuni, al casei în care locuiește împreună cu familia și, foarte posibil, al mai multor lucruri indispensabile pentru ca viața sa să aibă confortul și deschiderea spre viitor cu care este obișnuit (intenționează să înființeze o școală pentru ca fiii săi să învețe în sat) a trecut în 6 ani. A venit în Viscri să își cumpere o casă de vacanță și a devenit antreprenor. Își dă seama de valoarea experienței de la precentul serviciu (dar nu mai crede că poate fi angajat), este foarte devotat micii comunități (îi ajută pe oameni în cele mai variate moduri), lucid (recunoaște că turiștii vin în număr atît de mare datorită asocierii numelui satului cu interesul Prințului de Wales), face lucrurile bine, trăiește în prezent și se bucură de alegerea îndrăzneață făcută cu 6 ani în urmă. Elevii au trăit fiecare parte a poveștii lui Mihai, au înțeles cît de important este să identifici și să valorifici oportunități pentru dezvoltarea proprie, dar și să păstrezi valorile locului care te-a primit.

La Sighișoara am ajuns tot pe ploaie, dar am reușit să facem un tur rapid al cetății. Sperăm să revenim mîine cu poze clare, dacă vremea se va îndrepta.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 6, 2015 de în Noutăți, Uncategorized şi etichetată .
%d blogeri au apreciat: