Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Întâlnire cu istoria

DSCI0159 

 

Transilvania ne-a fost „acasă” pentru 3 zile. Veniți de departe, din contemporan, am vrut să trăim și noi pentru un timp în perioada medievală.

Astfel, pe  6 aprilie 2014 ne-am îndreptat spre Sighișoara. Îmi place să o numesc „cetatea cu   turnuri” pentru complexitatea arhitecturală pe care oamenii încă reușesc să o  păstreze, pentru mulțimea de turnuri care te acaparează din primul moment în care ai decis să trăiești diferit. Am cutreierat meleagurile natale ale lui Țepeș, încercând să ascultăm povestea fiecărui zid în parte. Am avut ocazia să fim născuți acolo pentru o zi, am avut ocazia să cunoaștem locuri, oameni, să ne bucurăm și noi de lucrurile care au impresionat o lume întreagă.

Am schimbat câteva trăiri, ne-am expus povești de viață în fața oamenilor care au acceptat să ne ajute să creștem. Am reușit să descoperim nume importante care ascund în spatele lor povești de viață, care și-au scris propria carte, cuvânt cu cuvânt, pagină cu pagină. Iar noi la rândul nostru, am scris istorie, propria noastră istorie.

Ne-am continuat drumul spre capital culturală europeană din 2007, Sibiu. Un oraș plin de lucruri bune, un oraș care susține amintiri medievale prin aspectul vechi din multe cartiere. Fiori reci mi-au atins oasele atunci când mi-am pus întrebări la care nu mi-am putut răspunde. Oare câte persoane importante din istoria țării noastre au călcat pe pavajele pe care am pășit și eu zilele trecute? Aș fi putut vreodată să fac parte din acele vremuri? M-aș fi recunoscut pe mine în  vreo persoană din trecutul îndepărtat? Și-au mai pus și alții întrebarile care m-au intrigat pe mine?

Apoi am stat puțin și am reflectat. Probabil iubireape care o port în suflet pentru vechile timpuri m-au legat de locuri, de ziduri, mai mult decât ar fi putut să o facă o mie de cuvinte. Trăind odată cu povestea începi să înțelegi esențialul istoriei.

Acum sunt în drum spre casă. Totuși, o parte din sufletul meu s-a depus pe marginile zidurilor pe lângă care am trecut, întarind puțin pietrele din care sunt făcute. Așa mi-am făcut eu simțită prezența. Așa o să rămân eu în locurile prin care am trecut. Am aflat că pentru mine „acasă” înseamnă mult mai mult decât locuința în care trăiești zi de zi, înseamnă o țară bogată în valori culturale, în tradiții pentru care străinii plătesc bani serioși, în oameni credincioși și harnici.

Pentru trei zile am trăit altfel alături de oameni minunați. Sunt recunoscătoare persoanelor care au dorit să mă ajute să mă înteleg pe mine mai bine cu ajutorul oamenilor pe care i-am întâlnit. Am învățat altfel despre istoria care trăiește în noi toți. Și cum poți spune că ești un om demn dacă reușești să uiți ceeace au lăsat alte persoane pentru tine?!

(Marin Deea, XI A)

„Oameni și ziduri”…o asociere incredibilă a două cuvinte apparent simple, dar încărcate de numeroase semnificații. În această zi petrecută la Viscri am realizat cu adevărat ceeace vrea să exprime: oamenii sfințesc locul. Oameni simpli, inimoși păstrează și protejează ceeace strămoșii lor le-au lăsat. Nu le este rușine cu neajunsurile lor, din contră, se mândresc cu tradițiile și obiceiurile locului. M-a impresionat cum a început totul…Coloniștii veniți din Flandra și Luxemburg pe teritoriul Transilvaniei poartă numele de sași și au reușit să influențeze major viața celorlalte etnii ale locului, cu care au conviețuit pașnic în toate etapele istoriei.

După cum ne-a spus și doamna Sara Fernolend, în prezent au rămas puțini sași în Viscri, sunt o comunitate restrânsă, dar care păstrează cu sfințenie obștea sătească și își îngrijesc gospodăriile.

Conturându-mi în minte tot ceeace am văzut, pot afirma că sentimental creat din acest loc este unul plin de admirație. Sufletul meu a rămas prins într-o lume medievală, într-un sat mic, uitat de lume, în care m-aș întoarce cu dragă inimă.

( Măntescu Ana-Maria, XI B)

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 10, 2015 de în Noutăți, Uncategorized.
%d blogeri au apreciat: