Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Sara Fernolend – Viscri 6 aprilie 2015

viscri4Ajunși în Viscri, am vizitat satul, ne-am plimbat și am tras singuri concluzii referitoare la motivele ce ar determina turiști, chiar și din alte tari, să viziteze acest loc. Prima persoană care a manifestat un interes special a fost Prințul Charles, fapt ce ne-a făcut să fim mai mult decât nerăbdători să ascultăm vorbele unui bătrân al locului despre ce a fost și ce se va putea schimba în acest sat. Astfel, am ajuns să stăm de vorbă cu Sara Fernolend. O doamnă respectabilă, trecută de 70 de ani, însă cu zâmbetul pe buze și cu o dorință arzătoare de a răspunde întrebărilor unor tineri de 17 ani.

Am început să vorbim în primul rând despre sat în general și am aflat că ceea ce îi atrage în special pe vizitatori este vechimea satului și tradițiile care sunt încă vii.

Inevitabil am ajuns la subiectul Prințul Charles. Am avut multe întrebări legate de acest subiect, însă doamna Sara a vrut să ne povestească în special despre supărarea cea mai mare a sa. Dacă ai posibilitatea și răbdarea să ajungi aici, vei fi fericit să vizitezi și să asculți poveștile oamenilor, însă calea de acces către această zonă lasă de dorit. Deși este fericită datorită liniștei, neajunsurile își fac simțită prezența în satul Viscri. Din păcate, atitudinea oamenilor față de factorul turism nu este una prea îmbucurătoare. În afară de faptul că își vopsesc casele în culori calde și primitoare, specifice zonei și nu au termopane în locul obloanelor, nu este nimic special care ajută la dezvoltarea locului. Oamenii încă își păstrează meșteșugurile, respectă regulile și mențin înfățișarea secolului XVIII.

Exact datorită acestui fapt Printul Charles a ales această zonă pentru a avea o casă veche, reprezentativă pentru cultura timpurilor trecute.

De asemenea, am aflat că diferența principală între turiștii români și cei din afară este una de ideologie și de principii. Cei care călătoresc mii de kilometrii vin aici pentru a se întoarce în timp, pentru istorie și pentru vechi, în schimb, majoritatea vizitatorilor români reușesc să afle de aceste locuri doar pentru ca anumite persoane mai importante se interesează de zonă și încep să investească.

Aleg să închei aici așa cum am început. Toate gândurile bune se îndreaptă acum spre doamna Sara și totodată mulțumesc persoanelor care au facut ca această dorință de a cunoaste oameni noi să devină realitate. Așadar, țin să le mulțumesc doamnelor profesoare Popa Teodora, Leancă Violeta și Ivașcu Daniela, cât și doamnei Corina Leca.

(Bivolaru Vlad, XI B, Mate-Info, Colegiul Național Constantin Carabella„ )

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 11, 2015 de în Școala Altfel, Noutăți.
%d blogeri au apreciat: