Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Oameni si ziduri!

Cu două săptămâni în urmă, am citit pe tabelul afişat pentru săptămâna Școala altfel titlul „Oameni şi ziduri!” Având un impact foarte mare asupra noastră, ne-am hotărât imediat să mergem în această excursie, organizată de 3 doamne profesoare (Popa Teodora, Ivascu Daniela şi Leancă Violeta) din şcoala noastră.

A venit şi ziua mult aşteptată. Data de 6 aprilie e începutul aventurii noastre. Ne-am urcat într-o maşină 30 de persoane, elevi și profesori. Prima oprire a călătoriei a fost în Viscri pentru a vedea biserica fortificată a acestui sat, bineînţeles dorinţa cea mare fiind de a vizita casa prinţului Charles. Satul este format din 51 de gospodării, iar biserica este întreţinută de aceştia.

1  

Acolo am întâlnit-o pe tanti Sara, o femeie în vârstă cu obrajii roşii brăzdaţi de vântul ce ne-a urmărit în acea zi. În ciuda frigului şi a vremii nimic nu a împiedicat-o să ne povestească marile aventuri ale înaintaşilor care au trăit pe acel tărâm. Când am văzut locuinţa prinţului, am crezut că nu e adevărat, deoarece eu personal mă aşteptam să fie ceva mult mai măreţ, mai fastuos, pentru gusturile acestui domn. Am început să cred că simplitatea satului şi minunata privelişte a acestuia l-au atras în Viscri, urmând ca prințul să îi ajute pe săteni.

 2

În cea de-a două dimineaţă a călătoriei noastre, am dorit să descoperim minunăţiile Comunei Biertan, vizitând biserica fortificată. Aceasta a fost construită în secolul XII, fiind folosită şi ca loc de retragere în cazul unor atacuri tătare. Cel mai mult la această biserică ne-a impresionat arhitectura sa impunătoare în stil gotic si modul de decorare a acesteia.

Screen Shot 2015-04-13 at 07.38.47

După ce am luat masa la Unglerus în decor medieval, ne-am îndreptat spre Alţîna pentru a vizita Muzeul Interetnic, acesta fiind inițiat și întreţinut de doi frați născuți în sat, care au absolvit arhitectura respectiv artele şi dornici să împărtăşească informaţiile pe care le deţin cu cei din jurul lor.

4

Nocrich. Hmmm…vă spune ceva acest nume? Haideţi să descoperim împreună ce se ascunde în această comună.

Am rămas profund impresionaţi de o tabără a cercetaşilor voluntari, care sunt din ţară sau din afară şi îşi doresc să dezvolte zona respectivă. Elevi de vârsta noastră, încearcă să îi ajute pe locuitorii satului să se înţeleagă, să colaboreze şi să se ajute la nevoie, indiferent de etnie. Plecând de la mentalitatea că nu culoarea îl face pe om, ci caracterul îl dezvăluie cu adevărat, adulţii din sat au căzut de acord să îşi lase copiii să comunice prin cuvinte sau jocuri.

Screen Shot 2015-04-13 at 07.55.13

Tot ce se poate vedea în acea zonă este făcut de cercetași, aceştia colaborând cu părinţii copiilor şi cu oamenii din ţară pentru confecţionarea bolurilor, rafturilor pentru cărţi şi multe altele. Tinerii din străinătate doresc să participe la o astfel de experienţă şi vin la Nocrich timp de câteva luni pentru a-şi încerca propriile puteri. Sinceră să fiu, nu cred că aş reuşi să mă acomodez prea repede cu cele văzute acolo (confort precar). Zona e foarte frumoasă, liniştită şi curată, însă noi suntem învăţaţi la oraş şi ne-ar lipsi cu siguranţă lucrurile specifice, dar niciodată să nu spunem niciodată, deoarece nimic nu este imposibil.

Cea de-a treia zi ne-a picat destul de greu privind faptul că trebuie să ne reîntoarcem acasă. Nouă ne place să fim înconjuraţi de natură, de oameni dornici să afle lucruri noi aşa cum sunt de altfel prietenii noştri. Într-o astfel de aventură, experimentezi lucruri noi, descoperi locuri de care nu ştiai, atât cu avantaje cât și cu dezavantaje şi îţi creezi o nouă familie. O familie pe care te poţi baza şi cu care poţi colabora de acum înainte.

7

 Mulţumim foarte mult pentru că ne-aţi oferit ocazia să ne îmbogăţim spiritul cu atât de multe lucruri noi şi pentru că am avut plăcerea să descoperim noi prieteni.

 Cu sinceritate, Elena şi Tudor!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 13, 2015 de în Școala Altfel, Noutăți.
%d blogeri au apreciat: