Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Universitatea Alternativă

Impresii (adunate de Vlad Butucea, Media and Communication, Caledonian University, Glasgow, Scoția)

Ideea Universitatii Alternative a aparut in anul 2003 din dorinta catorva studenti de a avea un ‘sistem de educaţie mai flexibil, mai orientat către practică şi mai personalizat’*. Cinci ani mai tarziu, ei reuseau sa puna bazele uneia dintre cele mai dinamice institutii de invatamant din tara. Institutie nu este probabil cuvantul potrivit. UA este mai degraba o comunitate, un colectiv de studenti si profesionisti care impart la liber resursele umane si materiale produse in locatia racoroasa din strada Mihai Eminescu (casa lui Ionel Teodoreanu).

universitatea alternativa

‘Universitatea Alternativă își propune să aibă impact în creșterea studenților pentru ca aceștia, la rândul lor, să aibă impact în societate’**. Procesul de invatare reflecta aceasta misiune: fiecare student urmeaza un traseu educational personalizat care plaseaza practica, teoria (si joaca) intr-un mediu social liber si prietenos. Colaborarea sta astfel la baza conceptului UA, o deprindere esentiala pentru cei ce-si doresc o cariera in comunicare, educatie, management, antreprenoriat, resurse umane sau vanzari (cele sase facultati ale universitatii).

Din pacate, in acest moment, oferta UA se limiteaza la domeniul Business (unde a avut de altfel succes – vezi blogul lor la http://universitateaalternativa.ro/blog/). Totusi, conceptul si spiritul organizatiei – acela de sharing, de comunitate libera si democrata – s-ar potrivi la fel de bine si in alte specializari cum ar fi artele sau stiintele sociale. Poate in curand… UA este inca un proiect tanar aflat in contiuna expansiune.

Iar pentru elevii mai tineri ce vor sa experimenteze educatia democratica si alternativa, cativa studenti UA au creat Learnity, primul liceu alterntiv din tara (www.learnity.ro) fondat pe aceleasi principii ca si organizatia mama.

Intre 16-17 Iulie, liceenii implicati in proiect au vizitat UA, unde au participat in diverse activitati si workshopuri. Iata cateva dintre impresiile si mesajele lor:

Surse * ** (http://universitateaalternativa.ro/poveste/)

 

 

Când am auzit de Universitatea Alternativă chiar nu știam la ce să mă aștept, dar din curiozitate am ales să particip la această activitate, gândindu-mă că nu voi avea nimic de pierdut. Și într-adevăr, nu m-am înșelat. Nu doar că nu am avut nimic de pierdut, ci dimpotrivă am avut parte de niște experiențe pe care nu le voi uita și pe care le voi folosi în viitor. Am fost surprinsă de cât de deschiși și de prietenoși au fost cei care ne-au întâmpinat, vorbindu-ne cu atât de mult entuziasm si cu dorința de a ne împărtăși și nouă, niște tineri fără experiență , puțin din povestea lor si din încercările prin care au trecut.

 

Entuziasmul lor pot spune că a fost molipsitor și am plecat de acolo mult mai încrezătoare si motivată. Dacă s-ar mai organiza astfel de activități aș mai participa cu siguranță și recomand oricui să ia parte la asta dacă se ivește ocazia. Îi felicit pe toți cei care au avut inițiativă și curaj să schimbe ceva și mulțumesc pentru această experiență care va rămâne în minte și care mi-a deschis ochii, dezvăluindu-mi o nouă perspectivă din care pot privi viitorul.

 

Maria Datculescu, cls. a XI-a, Liceul de arte “Bălașa Doamna”

 

Ziua de joi a săptămânii trecute a fost una cu totul deosebita, începând din primele minute când am ajuns în curtea UA. Mărturisesc ca nu stiam mai nimic despre universitate și nu aveam nicio idee cu ce va ocupați. Ma pregatisem sufletește sa stau toată ziua intr-o aula și sa ascult mai mulți profesori vorbind despre lucruri ce nu s-ar putea aplica în viața reală.
Din fericire, nimic din ce mi-am imaginat nu a fost adevărat. Inautrul casei vechi, care m-a impresionat din start aflând ca acolo a locuit Ionel Teodoreanu , am fost întâmpinată de oameni frumoși și primită intr-o atmosferă fresh.

Cel mai mult mi-a plăcut faptul ca tot staff-ul universității era tânăr, conectat la viață de azi, alcatuind un fel de familie. Toate acestea au fost completate de multa creativitate. De la masutele și ușile pictate manual, la camerele care au aveau propriul lor nume și faptul ca studenții se învață unul pe celălalt .

Nu știu de ce nu sunteți promovați mai mult și de ce Ministerul Educației nu va oferă acreditarea. Toți formati un grup plin de viață ,de inspiratie. Lumea trebuie sa știe de voi și de proiectele voastre.Va admir și mai mult din simplul motiv ca întreaga UA este munca voastră, a celor care nu s-au mulțumit sa fie”another brick in the wall”

Dacă ar fi sa rezum experienta pe care am trăit-o la UA în 3 cuvinte, acestea ar fi : creativitate, dinamism și tinerețe.                                                                                                                                                                                                                       Livia Soare, cls. a X-a, C.N. “Constantin Carabella”

 

 

Am aflat de activitatea organizată de Universitatea Alternativă și, deși nu știam exact la ce să mă aștept, am zis că o alternativă la rigiditatea și monotonia regăsită în majoritatea universităților nu are cum să fie o idee rea. Acolo am dat de o atmosferă destinsă, caldă (suspectez că nu era doar de la caniculă) și cel mai important, de niște oameni foarte mișto, deschiși și care, surprinzător, chiar ne băgau în seamă. I-am ascultat cu mare interes și mi-a plăcut ce am auzit. Asta e un feedback la ”rece”, dar entuziasmul mi-a rămas, starea de bine la fel, motivația de asemenea. În concluzie, mulțumesc!

Andreea Secăreanu, cls. a XI-a, Liceul de arte “Bălașa Doamna”

 

M-am bucurat mult cand am vazut ca sunteti interesati de impresiile noastre dupa ce am vizitat Universitatea Alternativa. In ceea ce ma priveste, am fost placut surprinsa de tot ce inseamna Universitatea Alternativa, de la conceptul in sine si ideile promovate pana la oamenii care pun in practica toate aceste lucruri si atitudinea lor fata de educatie, de inovatie si chiar fata de noi, vizitatorii.

 

Auzisem si citisem despre astfel de moduri de a face educatie, insa nu stiam ca s-a infiintat asa ceva si in Romania, Cand am vazut ca exista oameni care au avut curajul sa propuna o schimbare de mentalitate si de perceptie vizavi de educatia facuta in tara noastra, mi-am spus: „Da! In sfarsit am gasit oameni care vor sa modifice sistemul de invatamant, care nu accepta nivelul de mediocritate si nonvalorile promovate atat de energic de mass-media si autoritati, persoane carora chiar le pasa de societatea de maine si care lupta cu toata puterea si inteligenta pentru ceva constructiv si durabil.”

 

Va admir pentru modul in care, prin activitatile si cursurile de la UA, reusiti sa combateti rigiditatea specifica sistemului de invatamant formal. Conceptul „thinking outside the box” pe care l-am observat in timpul discutiilor, deschiderea catre ce este nou si inovator, accentul pus pe partea practica a lucrurilor, elementele de psihologie,de cunoastere a propriului eu si dezvoltarea personala, incurajarea unui mediu de afaceri sanatos si, implicit, a unui capitalism civilizat, faptul ca am fost tratati de cei care ne-au vorbit cu multa prietenie si deschidere (am observat ca se incurajeaza sistemul democratic, ceea ce m-a bucurat mult, deoarece poate asa se va schimba atitudinea plina de superioritatea a unor profesori fata de elevi, conceptia ca elevul nu poate avea idei bune numai pentru ca el nu are experienta de viata si cunostintele profesorului), pentru toate aceste lucruri si nu numai va admir, va felicit si va marturisesc ca daca m-as decide sa urmez o cariera in mediul business, cu siguranta as lua in considerare inscrierea mea la UA. Proiectul „Learnity” mi se pare iarasi o idee grozava si sunt de parere ca va fi un concept pe care multi adolescenti ce tintesc performanta si intrarea in randul elitelor il vor cauta, cu speranta ca vor gasi acolo ceea ce nu li se ofera in mod obisnuit (libertate de exprimare, cursuri de public speaking, interactiunea cu persoane de succes din diverse domenii etc).

 

Va mutumesc ca ne-ati impartasit din gandurile si experientele dumneavoastra, a fost o adevarata placere!

Bianca Gogoșoiu, cls. a X-a, C.N. “Constantin Carabella”

 

Doresc să menționez că experiența trăită la UA a fost una deosebită, mult peste așteptări. Tehnicile aplicate din domeniul nonformalului au fost eficiente, am lucrat atât împreună, dezvoltându-ne spiritul de echipă, dar ni s-a oferit ocazia să intervenim și individual. Am ascultat povești de viață, învățând din experiența celorlalți. Frumoasa a fost și atmosfera în sine, simțindu-mă în largul meu, departe de stresul dintr-o instituție tradițională de învățământ! Felicitări și țineți-o tot așa!

Rareș Borcea, cls. a X-a, C.N. “Constantin Carabella”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 2, 2015 de în Școala Altfel, Noutăți.
%d blogeri au apreciat: