Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

23 iulie 2015

23 iulie

                  Credeţi sau nu, dar toate experienţele noastre în proiectul Succesul care inspiră! sunt mai mult decât inspiratoare şi pline de inedit.

            De data aceasta, am fost norocoşii beneficiari ai unei lecţii în care interdisciplinaritatea a depăşit toate graniţele curriculare: istorie, geografie, arte, psihologie, etică, religie şi, mai presus de toate, educaţie prin şi pentru valori.

            Da, Peter Hurley a călătorit o noapte întreagă pentru a petrece cu noi patru ore la Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Noi, 20 de elevi, un student şi 2 profesori, toţi curioşi şi emoţionaţi să-l cunoaştem pe irlandezul care, acum 21 de ani, a decis să emigreze în România şi să devină român.

            Împreună am străbătut aleile Muzeului ,,Dimitrie Gusti” şi am vorbit despre esenţa României, despre identitate, tradiţie, despre valorile culturale descoperite în călătoriile sale prin ţară, cu precădere în Maramureş. Cu simplitate, răbdare şi persuasiune ne-a împărtăşit motivele ce l-au determinat să iubească această ţară şi să îi promoveze valorile.

            Din trăistuţa ţărănească din Maramureş, a scos un fus maramureşean şi ne-a explicat semnificaţia componentelor sale. L-a descris ca un obiect ancestral şi pornind de la acest simbol a construit povestea satului românesc, povestea unei lumi fascinante şi dătătoare de viaţă împlinită. Aceeaşi poveste care l-a inspirat şi motivat în anul 2009 să-şi îşi împlinească visul şi misiunea, înfiinţând o asociaţie interculturală care să promoveze România, a doua sa patrie.

            În toţi aceşti ani în care a învăţat şi crescut printre români, a înţeles că valoarea unui om constă în ceea ce el face şi, mai ales, în ceea ce simte când face ceea ce face. Aşadar, fascinat de tradiţiile şi meleagurile noastre, de oamenii gospodari ce ţin la valorile lor, a iniţiat şi perpetuat anual festivalul de tradiţii de la Săpânţa „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” , eveniment ajuns anul acesta la cea de-a şasea ediţie. „În fiecare an, de Sfânta Maria, am amplasat o piatră de hotar, o bornă, în promovarea satului românesc. Săpânţa e un sat viu, un fenomen complex! Acest fenomen poate fi trăit doar vizitându-l! Esenţa nu poate fi transpusă pe scena unui oraş sau în străinătate. Magia satului se simte doar aici, pe pământul lui.”, declara Peter Hurley.

            Puţine cuvinte, dar multe emoţii atunci când eşti alături de Peter. Viaţa îţi pare mai simplă, firescul preia conducerea, iar gândurile se cern uşor şi rămâi uimit ce uşor e să ajungi la esenţă: să crezi în ceea ce faci şi să pui suflet în fiecare privire, gest, gând şi faptă.

            23 iulie 2015. O zi frumoasă şi încărcată de semnificaţii, o zi în care fiecare din noi a reflectat la exemplul lui Peter, la lucrul bine făcut, la ceea ce e esenţial pentru fiecare din noi, pentru noi ca popor.

            Mulţumim Peter Hurley pentru această experienţă, mulţumim pentru o nouă filă în călătoria Succesul care inspiră!.

            Mulţumim pentru dăruirea şi pasiunea cu care construieşti punţi între noi, românii.

            Teodora Popa

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 15, 2015 de în Școala Altfel, Noutăți.
%d blogeri au apreciat: