Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Proiectul ”Succesul care inspiră – Mentorat pentru elevii de liceu”

succesul care inspira

                  Energizați de excursia Oameni și ziduri desfășurată între 6 și 8 aprilie, am continuat proiectul de mentorat cu vizite la Universitatea Alternativă, Muzeul Național al Tăranului Român, Muzeul Satului și Atelierul de culoare din București. Elevi de la 4 licee din oraș (C.N. “Ienachiță Văcărescu”, C.N. „Constantin Carabella”, Liceul de arte Bălașa Doamna și Colegiul Economic „Ion Ghica”) și de la C.N. „Nicolae Titulescu” din Pucioasa s-au întâlnit cu profesioniști de succes din publicitate, educație, arte, business.

                  La Universitatea Alternativă am văzut cum lucrează actuali și foști studenți. Traian Brumă (unul dintre inițiatori) a mobilizat o trupă de studenți (Andreea Gospodaru, Alexandra Paleru, Adriana Șerban și Paul) care au organizat două zile de discuții și activități practice. Pentru a-i inspira pe elevi spre diverse domenii de afaceri i-au invitat pe Ioana Cepoi (altă tînără fondatoare a UA), Mălina Chirea (cofondator Asociația Inițiativa pentru Fericire), Tatiana Gingărașu (coautoarea atelierului de creație vestimentară ILLU) și Adrian Covaci (elevul minune venit de la Iași la C.N. Sf. Sava din București).

Ioana ne-a prezentat principiile pe care se fundamentează Universitatea Alternativă și activitățile pe care le desfășoară. Studenții UA simt că aparțin unei comunități; ei aleg în mod real ce, cum și cînd învață (și astfel devin mai repsonsabili); fac multă practică; își formează anumite competențe participînd la tabăra de vară, folosind resursele (cărți, echipamente și carismaticii mentori) la sediul UA (o clădire în care a locuit Ionel Teodoreanu), primind consiliere pentru autonomia în învățare, formîndu-și o echipă pentru proiectul propriu, inițiînd afaceri în incubatorul special, frecventînd cursurile susținute de mentori.

Mălina ne-a convins că fericirea pornește de la lucrul făcut de tine însuți. Pasionată de munca sa și deschisă să îi inspire pe alții să aibă succes, ne-a povestit ce a învățat dintr-o experiență de afaceri nedorită de nimeni (partenerul de afaceri a fost necinstit).

Tatiana a studiat la ASE și la UA și a inițiat împreună cu o altă studentă din incubatorul de afaceri o firmă de accesorii vestimentare (papioane, eșarfe etc.) și îmbrăcăminte pentru păpuși.

Adrian Covaci ne-a cîștigat respectul prin determinarea și viziunea sa care depășesc profilul unui liceean. Venit de curînd în București, a valorificat deja experiența de la Youth Bank și Learnity (merită să acordați mare atenție conceptului de liceu democratic și de autonomie în învățare în domeniul preuniversitar) și vorbește cu mare însuflețire despre cum ar trebui predate materiile în mod integrat și care sunt rădăcinile științifice ale dezvoltării personale. Ar fi grozav să avem mulți Covaci în școlile noastre, dar întîlniri ca cea de la UA ar putea să grăbească procesul de normalizare a educației.

Partea practică a constat în lucrul în echipă pentru identificarea unor probleme ale generației din liceu și schițarea unui proces pentru rezolvarea lor. Elevii au considerat că lipsa de încredere și de modele, indecizia tinerilor, precum și rasismul/discriminarea/prejudecățile sunt realități care le complică viața tinerilor. Arborele problemei și al soluției le-a arătat elevilor cum se poate transforma o problemă în ceva pozitiv, pas cu pas: cum problema conține și soluția (sau scopul pe care il adopt), cum cauzele problemei devin obiective de atins treptat, cum efectele problemei se transformă în rezultate.

Elevii au fost „aduși cu picioarele pe pamînt” la momentul evaluării zilei, cînd și-au enunțat planurile de vacanță sub formă de obiective și au concentrat toată noutatea experienței de la UA în cîte un cuvînt: libertatea, pozitivismul, bogăția resurselor, inspirația, îndrăzneala, responsabilitatea, bucuria, prietenia, ambiția, succesul, creativitatea, dinamismul…

Pentru noi, vizitatorii adulți a fost un îndemn să persistăm în planurile noastre de educație alternativă pentru elevi. Dacă niște tineri speciali au reușit să pună pe picioare Universitatea Alternativă, sînt șanse bune ca profesori și formatori vizionari să ofere experiențe de învățare similare unor liceeni din Târgoviște. Chiar știm să învățăm, mai trebuie să ne găsim și partenerii potriviți.

Pe 24 iulie am fost la Biserica Sf. Vineri Pajura, la Atelierul de culoare proiectul dezvoltat de Mihaela Melehat. Parohul bisericii dorește să ofere comunității o școală brîncovenească și a găsit în Mihaela un energic mentor – artist care desfășoară cursuri de pictură pentru copii. Orele petrecute acolo au fost o încîntare pentru elevii de la Liceul de arte Bălașa Doamna. După ce am vizitat cele două biserici (una de lemn, veche, adusă din Maramureș și altă construită recent în stil brîncovenesc), am participat la un atelier de înțelegere și reprezentare a vechilor motive românești. Forme de cruci, apa, muntele, dinții de lup, floarea, coarnele de berbec, funia, pomul vieții ș.a. au fost elementele pe care elevii de la Târgoviște le-au îmbinat în lucrări de 20X30 extrem de bine realizate, pe care sperăm să le expunem în liceul lor.

În septembrie vom avea surpriza întîlnirii cu șamanul, un proiect de educație senzorială, care a stîrnit entuziasmul participanților în alte orașe (urmăriți pagina de FB a asociației pentru a afla data și locul), dar și bucuria participării la cîteva evenimente din Piața Festivalului George Enescu (mai ales că acolo vor concerta și elevi din Târgoviște) și la un spectacol inedit de muzică live-teatru-tango argentinian care va avea loc la sala ARCUB din București. Sperăm că v-am provocat să căutați mai multe informații despre aceste evenimente culturale și să ne întîlnim acolo.

Cît despre proiectul nostru în miniatură (față de planul inițial de a lucra cu mentori timp de un an școlar, am rămas doar cu excursia din aprilie și cu suita de drumuri la București), promitem să revenim cu o analiză de final și, mai ales, cu anunțuri și link-uri la tot felul de activități similare desfășurate de oameni curajoși, vizionari și muncitori care înțeleg rolul imens al educației în intrarea noastră pe ușa principală a succesului în lumea contemporană.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 15, 2015 de în Școala Altfel, Noutăți.
%d blogeri au apreciat: