Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Învață și dă mai departe!

irinel1Pe 23 noiembrie 3 membri ai asociației (dintre care 2 în calitate de inspector pentru proiecte educaționale, respectiv director al CJRAE Dâmbovița) au participat la conferința națională pentru valorizarea rezultatelor programelor Învățare pe tot parcursul vieții, Tineret în acțiune, Erasmus+ și Mecanismul Financiar al SEE () organizată de către echipa ANPCDEFP

Deși nu am beneficiat de aceste tipuri de finanțare, principiile și modul de lucru al celor care și-au prezentat experiențele ne sunt foarte familiare și orele petrecute în acea mare familie de oameni care schimbă România prin educație ne-au mers la suflet și la minte (adică ne-au dat idei).

Cristina Rigman, director executiv la Pro Vobis – Centrul Național de Voluntariat a prezentat contribuția asociației în forma actualei legi referitoare la voluntariat precum și câteva proiecte de succes prin care organizația dorește să edifice o cultură a voluntariatului de calitate în țara noastră. Am aflat apoi cum se pregătesc asistenții medicali pentru integrarea pe piața muncii din Europa, în cadrul unui proiect Leonardo. Călin Dorin de la Junior Achievirinel2ement Romania a trecut în revistă cursurile oferite copiilor și elevilor de toate vârstele, prin preluarea sistemelor de formare a competențelor antreprenoriale folosite de companii. Foarte mare interes a trezit prezentarea filosofiei și activităților de educație media și pentru drepturile omului ale Centrului pentru jurnalism independent. Teme precum non-discriminarea, discursul instigator la ură, campaniile de advocacy, teatrul social au căpătat viață prin exemplele date de Mihaela Danga – coordonator de programe și o elevă participantă.

Otilia Apostu de la Institutul de Științe ale Educației a prezentat demersul început în 2003 pentru reducerea abandonul școlar. De la Ruxandra Sasu de la Fundația Pact pentru comunitate, o organizație înființată în 2006 la București, am aflat despre formare, facilitare, consultanță și finanțarea unor proiecte din comunități cu sub 30.000 de locuitori. Oana Preda de la CeRe – Centrul de resurse pentru participare publică a prezentat alt exemplu de dezvoltare comunitară și cum s-au schimbat mentalitățile în legătură cu relația cetățean – autorități publice.

Cel mai impresionant exemplu de succes a fost, fără îndoială, modul în care s-a desfășurat programul Cluj – capitală europeană a tineretului. Andras Farkas, co-fondator al Grupului Pont, a prezentat conceptul nou de finanțare – bugetul participativ și câteva acțiuni desfășurate în cadrul COM’ON Cluj – Napoca.

Carismaticul Florin Ghindă, inițiatorul platformei România Pozitivă ne-a provocat să colaborăm pentru construirea unei alte societăți și nu doar pentru a face mici reparații sau pentru a demola ce ne deranjează fundamental în realitatea pe care o trăim.

Partenerii din diversele proiecte finanțate în cadrul UE sau al altor scheme europene au primit diplome de recunoaștere și astfel am avut ocazia să simțim prietenia și interesul adânc al celor prezenți în sală pentru viziunea și prioritățile colegilor de schimbare a României prin învățare. Tuturor participanților li s-au oferit umbrele (foarte utile în zilele ploioase care au urmat) și oportunitatea să compună un mesaj vizual în ton cu tema conferinței. Pe al nostru l-ați văzut déjà.

Atelierele de după amiază s-au structurat în jurul a patru actori importanți din comunitate: școala, universitatea, instituția publică și organizația non-guvernamentală. Fiecare participant a avut șansa să discute despre două din aceste experiențe în grupuri facilitate de către colaboratori ANPCDEFP. Nicoleta Neagu și Radu Stoica ne-au condus, prin întrebări, într-o scurtă analiză a impactului proiectelor asociațiilor noastre în comunitate, a așteptărilor pe care le avem de la comunitate, a posibilei motivații de implicare în comunitate a universității și a posibilității de schițare a unor politici publice dinspre domeniile pe care le reprezentam noi.

Finalul în plen a fost dedicat unui studiu al Comisiei Europene referitor la educație și formare, prezentat de către Florin Popa.

Andrei Popescu, foarte specialul amfitrion al evenimentului a încheiat întâlnirea cu inspirația care ne-a însuflețit tot timpul și ne-am despărțit cu speranța că germenii schimbării prin educație vor fi destul de puternici pentru a genera mini-comunități în care să ne fie drag să trăim.

Corina Leca

Președinte Asociația cultural-educativă ”Ambasadorii prieteniei”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la decembrie 3, 2015 de în Școala Altfel, Noutăți, SUSTINEM.
%d blogeri au apreciat: