Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Zidurile au apărat oamenii, azi oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei

Acest titlu lung exprimă motivația autorilor și modul de lucru pe parcursul celor 12 luni ale proiectului pe care îl vom desfășura începînd din luna aprilie, împreună cu Asociația Pentas Super Omnia și profesioniști din educație și mass-media.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries.

Am pornit de la supărarea că povestea drobului de sare este actuală încă. Curtea Domnească ne arată zidurile urîțite din cauza plasticului, termopanelor, condensului, mușchilor și lichenilor care au venit la pachet cu formula de restaurare din 2010-2011 și noi, inițiatorii acestui proiect, ne tot întrebăm de ce nu trage nimeni copilul de sub raftul de unde îl amenință drobul de sare. Bunul simț și prețuirea unei construcții din sec. XVI ar trebui să fie suficiente pentru a demonta o lucrare inestetică și distructivă. Dar Poarta Vînătorilor de pe Aleea Coconilor? Dar Casa Brătescu de vis-a-vis de Muzeul de istorie? Dar Casa d’Italia? Cine mai are nevoie de ele? Cine pierde prin distrugerea lor? Dar turiștii pe care vrem să îi atragem în număr foarte mare și pentru a aduce la bugetul local sume importante necesare dezvoltării orașului? Ce îi mai poate aduce în orașul nostru?

Prin acest proiect vom mobiliza comunitatea și autoritățile pentru protejarea și valorificarea patrimoniului istoric. Situația clădirilor istorice și a monumentelor aflate în pericol dar și a cadrului juridic existent pentru protejarea acestora va putea fi cunoscută de către întreaga comunitate. Târgoviștenii se vor familiariza cu procedurile de lobby și advocacy pentru că cei 90 de liceeni și studenți implicați direct în proiect vor concepe și desfășura diverse acțiuni pentru și cu multe categorii de cetățeni din comunitatea locală (inclusiv cu cei care au putere de decizie). Acești 90 de tineri vor avea șansa să își formeze competențe specifice proceselor de lobby și advocacy pentru că timp de peste 7 luni vor activa creativ și responsabil, ținînd cont de efectele fiecărui demers.

Profesorii de drept, jurnalism, istorie, filosofie și jurnaliștii care fac parte din echipa proiectului vor instrui (legislație specifică, politici publice, campanii de presă, parteneriate în comunitate, promovarea valorilor locale, evenimente culturale etc.) și consilia participanții, care vor lucra în grupuri mixte (elevi și studenți) de cel mult 10 persoane, pentru planificarea și desfășurarea mai multor acțiuni de lobby și advocacy. Vor sugera soluții administrative sau juridice consilierilor locali și parlamentarilor, vor scrie articole pe site și în presa locală. Vor prezenta la radio și televiziune cazurile cercetate – cum au fost puse în valoare clădirile istorice în alte localități din România și din străinătate. Vor crea o hartă virtuală a clădirilor istorice aflate în pericol, vor atrage sprijinul unor grupuri din comunitate.

Se vor întîlni cu alți elevi/studenți/profesori/antreprenori/juriști/ș.a. și vor realiza o platformă online cu toate materialele și demersurile din timpul proiectului.

Nouă mentori vor avea grijă ca activitatea fiecărui grup să fie consistentă, ca grupurile să acționeze coerent și ca tinerii să comunice în mod real cu restul membrilor comunității. Acesta este planul. Vă invităm să ne urmăriți pe site și pe Facebook dar, mai ales, să participați cît mai responsabil la cît mai multe acțiuni pe care le vor iniția cei 90 de tineri.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la martie 28, 2018 de în Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei, Meniu principal, Noutăți, Uncategorized.
%d blogeri au apreciat: