Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

România (ne) învață pentru următoarea sută de ani

Începînd din ianuarie și pînă la sfîrșitul anului, 17 liceeni din Târgoviște (C.N. Const. Carabella și C.N. Ienăchiță Văcărescu) și mentorii lor (prof. dr. Carolina Bădițescu, lector univ. dr. Ștefan Popescu, prof. Emilia Lixandru și prof.Claudia Rusu) vor desfășura o activitate pe cît de firească, pe atît de rară pentru modul nostru de educație. Elevii vor cerceta două domenii importante pentru statutul oricărei țări: literatura și politica externă/relațiile internaționale în secolul României moderne. Ce personalități s-au remarcat, ce idei au stîrnit interesul si cum au fost ele valorificate, ce controverse sau conflicte s-au iscat și cum (dacă) s-au rezolvat, ce valori au fost preluate de societatea noastră și cu ce consecințe, ce erori s-au comis și ce lecții avem de învățat etc. etc. Elevii vor fi ajutați să analizeze parcursul României în aceste domenii, se vor întîlni periodic online și offline cu cei trei consilieri și cu alte persoane importante pentru înțelegerea domeniilor respective, vor citi, vor scrie, vor lua interviuri, vor furniza informații presei, vor desena, vor comunica descoperirile și gîndurile lor colegilor sau altor persoane și, în jurul celebrării centenarului Marii Uniri, vor face o prezentare publică originală. Sperăm să vedem anchete sociologice, expoziții foto, reportaje, clipuri, benzi desenate, jocuri pentru copii și adulți, reviste, spectacole multimedia sau alte modalități de transmitere a informațiilor specifice și a judecăților de valoare ale elevilor autori. Nu vom ezita să sprijinim organizarea unei măsuri concrete (demers către autorități, scrisoare deschisă etc.) dacă elevii vor solicita acest lucru.

Deocamdată, am găsit profesioniști remarcabili dispuși să îi inspire și coordoneze pe elevii noștri în descoperirea valorilor și viziunii românești în aceste domenii. Sperăm să mai pregătim alte cîteva grupuri. Sigur că și economia-antreprenoriatul, agricultura-lumea rurală, sportul, educația, cercetarea-inovarea, artele plastice, muzica, presa, justiția-drepturile omului, turismul, sănătatea sunt relevante pentru evoluția țării noastre în centenarul pe care îl sărbătorim în acest an, dar nu vom avea resurse umane suficiente pentru a-i consilia pe elevi să le analizeze pe toate.

Pe 14 aprilie a avut loc prima întrunire a grupului de politcă externă. Cei 12 elevi de la C.N. Const. Carabella au ascultat prezentarea foarte bogată în informații, dar și în experiențe personale făcută de mentorul lor, Ștefan Popescu (absolvent al acestui liceu în 1997) și au început să se gîndească la elemente (personalități, evenimente, idei etc.) din ultima sută de ani care pot oferi lecții de demnitate, viziune și pragmatism foarte necesare în prezent; și-au exprimat dorința de destigmatizare a unor evenimente, dar și credința că în societatea din zilele noastre există nuclee care evoluează și generează progres la nivel național. Probabil că în următoarele două săptămîni, lecturile care le-au fost recomandate (Neagu Djuvara, Mircea Malița, Grigore Moisil, Const. Argetoianu) și analiză personală îi vor conduce spre decizia cu privire la temele concrete de studiu. Se prefigurează două abordări ale conectării României la Europa în centenarul pe care îl vom sărbători în acest an.

Acest proiect ambițios și desfășurat doar cu mijloace proprii urmărește să le dea elevilor ocazia să învețe lucruri esențiale legate de viața din afara școlii, să se documenteze serios, să compare concepte și idei, să sintetizeze teorii și fapte, să își asume responsabilități, să aibă argumente pentru alegerile pe care le fac, să își susțină opiniile în public, să colaboreze cu colegii și cu specialiști în diverse domenii, să identifice teoretic și practic soluții pentru situații reale complexe și/sau delicate, să învețe autentic și durabil și să fie cetățeni iubitori și exigenți ai țării aflate într-un moment de sărbătoare. Proiectul încearcă să încurajeze educația consistentă, echilibrată și vizionară menită îmbunătățirii funcționării societății noastre.

Sperăm că experiența elevilor implicați în acest proiect va convinge și alți beneficiari și arhitecți ai educației formale, informale sau non-formale să învețe de la/cu cei mai buni, să caute informații dincolo de agenda oficială, să aplice adevărurile descoperite în procesul de învățare în viața cotidiană și să nu înceteze să valorifice orice ocazie de cunoaștere-dezvoltare personală.

Carolina Bădițescu: sunt profesor de limba și literatura română de 35 de ani și m-am străduit să le transmit elevilor mei ideea utilității superioare a acestei arte, din perspectiva unui pragmatism spiritual, dacă este îngăduit paradoxul. Am un doctorat în filologie, susținut la Institutul de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, dar înainte de toate am crezut că lumea în care trăim ar fi mult mai echilibrată și mai aproape de normalitate, dacă fiecare dintre noi am face mai ales ceea ce știm mai bine și ceea ce ne place cu adevărat.

M-am ocupat de revista Școlii “I. Alexandru Brătescu-Voinești”, Confluențe și de cercul de lectură, Viața printre rânduri, până în 2015.

Cărțile publicate: Textul literar între imaginație și elaborare, ed. Bibliotheca 2002, Exerciții de limba română pentru recapitulări finale, 2012, în colaborare cu Mihaela Dumitrache, Dicționar de locuri imaginare, ed. Muzeul Literaturii Române (participare la elaborarea acestuia), Farmecul indiscret al fundalului – eseu despre anecdota românească, Ed. Etnologică, 2015.

Articole susținute la simpozioanele internaționale ale Universității Valahia și publicate apoi în volumele antologice ale fiecărui simpozion: Copilării și copilăreli, Ecouri expresioniste în dramaturgia lui Lucian Blaga, Note despre cucerirea Siberiei, Instanțele receptării în ”Țiganiada” lui I. Budai-Deleanu, Un proiect identitar interbelic, Ucigașul de dragoni, Recursul la celălalt, Levantul sau despre voluptățile postmoderne, Despre statutul postdecembrist al aromânilor…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 14, 2018 de în Meniu principal, Noutăți, Uncategorized.
%d blogeri au apreciat: