Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Patru luni de Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei

Proiectul urmărește mobilizarea/solidarizarea comunității și autorităților locale pentru protejarea și valorificarea patrimoniului istoric al unui oraș bogat în edificii înscrise în lista monumentelor protejate, dar aflate în diverse stadii de degradare.
Actorii principali sunt 92 de liceeni și studenți și 10 mentori care lucrează în echipă pentru: – cunoașterea situației clădirilor istorice și a monumentelor aflate în pericol și a cadrului juridic existent pentru protejarea acestora de către întreaga comunitate (O1);
– familiarizarea târgoviștenilor cu procesele de lobby și advocacy/elaborarea și pilotarea unor proceduri-instrumente de protecție civică, lobby și advocay (inclusiv reglementări juridice) pentru salvarea monumentelor și clădirilor aflate în pericol (O2) și
– formarea competențelor pentru acțiuni de lobby și advocacy în rîndul participanților direcți (O3).

O1 a început să fie realizat prin participarea beneficiarilor direcți la cele 3 seminarii (secțiunea Etape/Seminarii a site-ului https://lobbyandadvocacy.weebly.com/ ) și primele acțiuni de pregătire a proceselor de lobby și advocacy (rezultatele activităților desfășurate în grupuri mici în cadrul seminariilor și produsele preliminare realizate de echipele de tineri în prima lună de mentorat susțin acest lucru – secțiunea Etape/Mentorat a site-ului). Pe măsură ce informațiile vor fi postate pe site și vor fi preluate în mass-media, distribuite pe rețelele sociale și se vor desfășura acțiuni în comunitate, tot mai mulți cetățeni (inclusiv autoritățile abilitate) vor deveni conștienți de problematica proiectului. O2 se află doar în faza de laborator, la startul etapei de intervenție în comunitate. Tinerii se documentează (pe teren și din materialele indicate de mentori, analizează legi și hotărîri ale CL, caută fotografii și filme care ilustrează perioada de glorie a orașului, cercetează experiențe de organizare publică-politici publice și restaurare din alte localități etc.), contactează parteneri (Asoc. Italienilor, Asoc. Socio-culturală Târgoviște, muzeul local, Teatrul Tony Bulandra, proprietari privați, persoane cu diverse talente care ne pot ajuta la evenimentele publice proiectate, persoane publice foarte cunsocute) și schițează diverse propuneri (juridice, administrative, strategice, de comunicare etc.), informări pentru publicuri diverse, solicitări către autorități sau posibili parteneri din comunitate ș.a.m.d. Următoarele 7 luni de mentorat vor dezvălui aceste acțiuni concrete. Realizarea O3 a demarat prin antrenarea tinerilor în cadrul seminariilor, dar se va continua mult mai practic și mai consistent în etapa de mentorat (pregătirea și desfășurarea acțiunilor de lobby și advocacy). Diversitatea produselor realizate de participanți pînă în prezent și determinarea celor mai mulți dintre ei justifică încrederea că cei 92 de beneficiari direcți vor fi la finalul proiectului niște cetățeni motivați și capabili să inițieze diverse acțiuni de lobby și advocacy pentru dezvoltarea comunității.

Cei 32 membrii G1 au început să analizeze legislația specifică și hotărîrile CL Târgoviște precum și soluțiile adoptate în alte comunități (Timișoara. Oradea, Sibiu etc.) pentru punerea în valoare a patrimoniului; compun o bază de date și un minghid juridic pentru domeniul protecției patrimoniului; identifică temele pentru care este necesar sprijinul comunității (pentru a alcătui petiții bine țintite, agende pentru întîlnirile cu parlamentarii și/sau consilierii locali și propuneri de politici publice); elaborează infografice sugestive și mobilizatoare pentru membrii comunității locale. 17 au participat la întîlniri, restul au lucrat online.

Din cei 31 membrii G2, 26 au fost pe teren și au aflat detalii despre unele clădiri valoroase din oraș; studiază bibliografia/filmele/forografiile recomandate de către mentorii istorici; au început să compună descrierile pentru harta virtuală; restul scriu articole despre activitățile din proiect pentru site și presa locală și urmăresc ecourile proiectului în mass-media.

Cei 29 membrii G3 au urmat un minicurs de fotografie și au început să realizeze poze pentru evenimentele oficiale planificate în septembrie-octombrie (Zilele orașului, Festivalul Crizantema de aur); au schițat un plan pentru consultarea publicul local cu privire la propuneri de valorificare a clădirilor vechi (chestionar și întîlniri cu întreprinzători sau proprietarii caselor); prezentări pentru elevi, studenți, părinți și profesori (care participă la evenimentele lor obișnuite – consfături anuale, cercuri metodice semestriale). Doar doi tineri nu au participat la întîlnirile față în față, ci au comunicat pe grup/mail/etc.

Toate materialele postate pe site (https://lobbyandadvocacy.weebly.com/) sunt în lucru și tinerii autori le vor finaliza (sau transforma) la termene diferite și, în multe cazuri, în funcție de reacția cetățenilor/autorităților/publicului specific. Există 173 de vizitatori începînd din 18 iulie 2018 cînd s-a adăugat contorul. Pagina de Facebook (https://www.facebook.com/lobbyandadvocacy/ ) nu conține încă anunțuri sau postări frecvente, dar în ultima lună au fost 86 de urmăritori și postarea cea mai interesantă (exemple de activități din prima lună de mentorat) a atras 341 de persoane. Deocamdată, s-au prezentat acțiunile proiectului la posturile Minisat (mai) și Kiss FM (mai și iulie) din Târgoviște, la Columna TV (iunie) și în publicații online (Adevărul și Gazeta Dâmboviței, dar și pe site-uri de stiri consacrate – infoziare.ro, ziarelive.ro și ziare.com).

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la august 9, 2018 de în Meniu principal, Noutăți, Uncategorized.
%d blogeri au apreciat: