Nu am știut pînă acum jumătate de oră despre campania europeană „No day without us”. M-am tot gîndit astăzi că în alți ani, pe 10 decembrie făceam lucruri concrete legate de rolul Declarației Universale a Drepturilor Omului în istoria recentă. Acum șase ani am aplicat chestionarul Temperatura drepturilor omului în școală (elaborat de Amnesty International) în cîteva instituții din oraș. Anul acesta fac ceva similar în alt context (atelier de drepturile omului într-un proiect de reducere a abandonului școlar derulat de asociația InoVitaVerde din Târgoviște, la Răcari și Ciocănești). Sunt foarte nerăbdătoare să aflu cum evaluează elevii, profesorii și părinții respectivi mediul în care își petrec cîteva ore pe zi.
„Ambasadorii prieteniei” nu a avut acțiuni explicite legate de documentul fundamental din domeniul drepturilor omului în ultimele luni și nici astăzi. De ceva timp, am schimbat modul de lucru, oarecum instinctiv. Nu mai disecăm cu copiii și tinerii principiile și instrumentele juridice care stau la baza funcționării societății civile. Încercăm să îi implicăm în acțiuni concrete menite să rezolve sau să amelioreze probleme punctuale din comunitate.
În Proiectul „Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei” ne luptăm să fim cetățenii responsabili și activi pe care dacă i-ar avea, acest oraș ar fi mai frumos, mai curat, mai vizitat de turiști, mai prosper, mai prietenos cu mediul înconjurător, mai atent cu valorile moștenite etc. etc. Nu dorim decît să fim în rîndul orașelor civilizate din Europa și să ne valorificăm istoria și cultura care ne definesc. Facem lobby și advocacy: – le scriem autorităților locale și centrale competente (patrimoniu, urbanism) dar și concitadinilor care dețin case de patrimoniu;
Credem că unele lucruri menționate mai sus (marcarea completă a clădirilor de patrimoniu, informarea clară a cetățenilor cu privire la drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de proprietari de clădiri de patrimoniu, punerea în valoare a mai multor case istorice…) cad în sarcina autorităților sau a unor asociații profesionale. Pentru că nevoia noastră de informație, istorie, turism cultural, dezvoltare locală… nu a fost suficient acoperită de acești actori care dețin resurse și expertiză, noi, niște locuitori ai Târgoviștei, ne-am apucat de treabă. Facem niște pași spre ceea ce considerăm că trebuie să avem în oraș. Asta-i misiunea ONG-urilor: identifică probleme și nevoi ale cetățenilor și încearcă să le rezolve sau chiar le rezolvă. Este un fel de autogospodărire. Faci parteneriate cu cine are competențele necesare, cauți fonduri (sau chiar aduni bani din comunitate), aplici tot felul de soluții, urmărești toate schimbările produse, reglezi ce nu merge bine, raportezi mereu colaboratorilor (căci interesul este și al lor, deci și responsabilitatea se împarte) și finanțatorilor, ieși în public (și cu ajutorul mass-media) pentru a ține problema în atenția tuturor și, la un moment dat, reușești să atingi normalitatea. Îți oferi (individual sau colectiv) ce doreai să ai. Aduci lucrurile pe drumul cel bun. Ești un cetățean victorios. Astă-i rostul unei organizații non-profit. Te ajută să trăiești normal într-o lume explodată, în niște vremuri mult prea frămîntate. Zău că merită să faci parte din categoria celor care își rezolvă singuri problemele sau care învață împreună cu alții să fie pe cît de liberi, pe atît de responsabili.
#NicioZiFaraNoi
#NoDayWithoutUs
#NicioZiFaraNoi
#DeCeONG
#MEGAcampaign
#MakeEuropeGreatforAll
#ONG
#NGO