Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

DIGIT-AL Transformarea digitală a adulţilor ca cetăţeni activi

În perioada 25-29 octombrie 2021, ne-am întâlnit în cadrul unei vizite de lucru în contextul proiectului organizaţiei DARE intitulat DIGIT-AL Transformarea digitală a adulţilor ca cetăţeni activi https://dare-network.eu/digit-al/.

Despre proiectul DIGIT-AL:

Proiectul se desfăşoară în perioada septembrie 2019-iulie 2022, promovează subiectul transformării digitale ca parte a educaţiei civice şi a obţinut premiul Grundtvig Award 2021 ca proiect transnaţional. Partenerii acestui proiect vin din Estonia, Letonia, Italia, Portugalia (gazda prezentei întâlniri), Germania, Belgia şi Bulgaria.

În 2020 a rezultat o serie de broşuri cu tematică specifică relevantă pentru transformarea digitală, materiale care se intitulează Cultură, artă şi digitalizare, de Georg Pirker, Persoana digitală, de Nils-Eyk Zimmermann, Internetul, datele şi platformele, de Nils-Eyk Zimmermann, Administraţie electronică, de Sulev Valdmaa, Mark Andre Udikas, Educaţie şi învăţare, de Ramon Martinez şi Georg Peter, Activism şi participare, de Elisa Rapetti şi Ricardo Vieira Caldas, Importanţa digitalizării în mass media şi jurnalism, de Valentina Vivona şi Niccolo Caranti, Munca pe parcursul transformărilor, de Nils-Eyk Zimmermann şi pot fi găsite aici https://dttools.eu/

În 2021 se lucrează la un manual care conţine repere metodologice, instrumente şi materiale care să faciliteze învăţarea digitală. De asemenea, s-au emis păreri avizate şi recomandări la nivel national şi European.

Obiectivele acestui proiect sunt: înţelegerea nevoii de instructori competenţi, dezvoltarea conceptelor lansate de către organizaţiile implicate, înţelegerea politicilor educaţionale la nivel national şi European (ex. DigCompEdu, GRETA) şi a modelelor din domeniul educational (ex SALTO), generarea ideilor care să sprijine însuşirea competenţelor digitale în rândul adulţilor educatori.

Despre vizita de lucru:

Gazda întâlnirii noastre a fost Organizaţia Rede Inducar-Porto, Portugalia http://www.inducar.pt/ La întâlnire au fost prezenţi zece participanţi membri/ reprezentanţi ai unor organizaţii din ţările mai sus menţionate şi care sunt conectaţi în sfera învăţământului: Nils-Eyk Zimmermann (Association of German Educational Organizations AdB https://www.adb.de/english  ), Katja Greeson (Association of German Educational Organizations AdB), Daniela Kolarova (Partners Bulgaria Foundation  PBF http://www.childrenleftbehind.eu/partners-bulgaria-foundation-bg/ ), Aneta Kalcheva (Partners Bulgaria Foundation PBF), Ramon Martinez (The Democracy and Human Rights Education in Europe  DARE network https://dare-network.eu/the-dare-network/ ), Ines Carvalho (Inducar  http://www.inducar.pt/), Gustavo Briz (Inducar), Marco Oberosler (CCI https://www.cci.tn.it/eng ),  Denisa Erculescu (Ambasadorii Prieteniei/ The Democracy and Human Rights Education in Europe  DARE network https://dare-network.eu/the-dare-network/).

În fiecare dintre cele cinci zile au fost abordate teme cu privire la dezvoltarea competenţelor digitale în rândul adulţilor ca mentori sau formatori. S-au discutat diverse aspecte legate de digitalizare, de competenţe, de gradul de aplicabilitate şi implementare a competenţelor digitale care sunt populare în rândul tinerilor şi care să fie însuşite de către adulţi: profesori/ mentori/formatori

 Au fost prezentate modele de bună practică şi tehnici inovative, în acest sens au fost efectuate două vizite unde s-a discutat cu experţi din domeniul pregătirii adulţilor în vederea digitalizării:

Şcoala de stat Escola Basica de Milheiros de Poiares

http://agrupamentoarrifana.com/escola-basica-de-milheiros-de-poiares/

şi la Centrul de tineret Jovens Agentes de Mudanca

https://www.juventude.pt/pt/news/os-jovens-podem-ser-os-agentes-de-mudanca

 Transformarea digitală lansează o serie de provocări în rândul cetăţenilor adulţi europeni din diferite perspective: în calitate de angajaţi, la locul de muncă, în calitate de cursanţi de toate vârstele sau în calitate de cetăţeni responsabili si democratici preocupaţi de învăţarea pe tot parcursul vieţii. Transformarea digitală are efecte în viaţa de zi cu zi a tuturor oamenilor. Ca atare, proiectul DIGIT-AL identifică abordări, teme, instrumente care se adresează în special educaţiei adulţilor în domeniul digitalizării. Concret, au fost create, în cadrul lucrului în echipe, trei tipare de personaje (persoane) din domeniul educaţiei. Astfel, au rezultat trei descrieri: un profesor de educaţie fizică, o bibliotecară şi un reprezentant al unei organizaţii non-guvernamentale, fiecare dintre aceştia cu propria viaţă particulară şi profesională, cu propriile trăiri, sentimente, convingeri, nevoi profesionale. Fiecare echipă a prezentat “persoana” concepută şi s-a discutat despre identificarea nevoilor acestora. De exemplu, profesorul folosea tehnologia avansată în timpul orelor sale, dar nu avea ocazia să comunice cu ceilalţi profesori colegi şi să le vorbească despre simplificarea documentelor şi despre cât de uşor este să acceseze o anumită platformă digitală sau să utilizeze o anumită aplicaţie. La rândul său, bibliotecarul avea dificultăţi în folosirea instrumentelor digitale. Reprezentantul organizaşiei non-guvernamentale nu dispunea de suficiente resurse umane şi nici de suficiente tehnici pedagogice pentru a veni în sprijinul cetăţenilor adulţi care trebuie să răspundă provocărilor erei digitale. Astfel, au fost identificate nevoi ale adulţilor şi au luat naştere idei pentru viitoare proiecte care să susţină digitalizarea adulţilor.

Denisa Erculescu, prof. limba engleză, Şcoala gimnazială “Mihai Viteazul”, Târgovişte

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la noiembrie 4, 2021 de în Meniu principal, Noutăți, Uncategorized.
%d blogeri au apreciat: