Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Despre noi

În primii 14 ani de activitate (1993 – 2007), Asociaţia cultural-educativă “Ambasadorii prieteniei” a desfăşurat activităţi caritabile, culturale şi educative, în special, în parteneriat cu asociaţia Les Amis de Târgovişte din Verneuil sur Avre, Franţa. Între 2001 şi 2006, au fost obţinute două finanţări de la Agenţia Română pentru Cooperare Europeană în Domeniul Tineretului, respectiv ANSIT. Primul proiect (Arc în cer) a constat în ateliere în vacanţa de vară (activităţi sportive, recreative, meşteşuguri), conduse de tineri români si francezi pentru copii defavorizaţi din cele 2 ţări. Al doilea (Cine se cunoaşte mai bine, se înţelege mai bine), a urmărit cunoaşterea patrimoniului local de către tineri români şi francezi prin compararea unor elemente ale celor 2 culturi (tinerii au cercetat şi documentat câteva biserici, muzee etc. din cele două zone şi, după ce au comunicat direct sau pe mail, au prezentat o expoziţie în ţara parteneră).

portal_logo1

Din toamna anului 2007, asociaţia a derulat două proiecte de educaţie civică. Proiectul de trei ani Deliberarea în democraţie (www.deliberating.org) a fost susţinut de Departamentul pentru educaţie al SUA şi a urmărit dezvoltarea înţelegerii unor principii fundamentale ale democraţiei de către elevi şi profesori din licee locale. Proiectul Reţea de şcoli democratice – pregătire pentru asigurarea calităţii în educaţia pentru cetăţenie democratică s-a desfăşurat între 2008 şi 2009, cu finanţare de la Consiliul Europei şi Ambasada SUA şi a provocat 8 şcoli din judeţ să creeze o cultură democratică la nivelul instituţiilor lor. Echipe de cadre didactice şi manageri au conceput şi implementat proceduri de autoevaluare şi o politică de dezvoltare instituţională în domeniul educaţiei pentru cetăţenie democratică. Rezultatele celor două proiecte – Deliberarea în democraţie şi  Reţea de şcoli democratice – pregătire pentru asigurarea calităţii în educaţia pentru cetăţenie democratică – s-au concretizat şi prin  realizarea unor ghiduri de bune practici în domeniile respective publicate pe site-ul partenerului CCD Dâmboviţa (www.ccd-dambovita.ro).

Pe lângă activităţile specifice educaţiei formale şi nonformale (elaborarea de instrumente de lucru cu elevii, campanii tematice în comunitate, analizarea unor procese şi proceduri din şcoală, formarea cadrelor didactice, comunicarea cu partenerii din SUA, monitorizarea şi evaluarea activităţilor etc.), participanţii din cele două proiecte au fost implicaţi şi în evenimente culturale şi sociale între care menţionăm întâlinirile şi dezbaterile cu realizatori ai unor emisiuni TV de cultură consacrate (Garantat 100%, emisiune realizată de postul public de televiziune), cercetători şi profesori universitari de la instituţii de învăţământ de prestigiu (prof. dr. Bogdan Murgescu, Universitatea Bucureşti).

O caracteristică a demersurilor educaţionale ale asociaţiei noastre este că ele au întotdeauna o componentă explicită sau implicită legată de funcţionarea societăţii şi de rolul valorilor culturale în viaţa cotidiană.

screen-shot-2012-07-19-at-15-02-01

În anul 2011, acest interes s-a concretizat prin realizarea proiectului Harta creativității județului Dâmbovița – instrument de formare culturală și antreprenorială a elevilor de liceu pe care l-am depus la AFCN. Proiectul s-a desfășurat în 2012 cu finanţarea AFCN, a autorităților locale și a unei filiale locale a BCR şi a avut ca principale obiective formarea capacităţii de identificare şi dezvoltare de proiecte în domeniul industriilor creative la elevii de liceu şi creşterea interesului tuturor actorilor locali pentru industriile creative şi culturale. Principalele activităţi au constat în intervievarea unor artiști şi antreprenori în domenii creative de către elevi ai liceelor din Târgoviște, realizarea unui site (http://hartacreativitatii.wordpress.com ) și a unui catalog cu poveștile create de elevi. Pentru pregătirea elevilor pentru cercetarea în care au fost implicați s-au organizat cinci seminarii și ateliere de dezvoltare personală, creativitate, gândire critică, branding, legislație etc. În urma implicării în acest proiect elevii au cunoscut domenii precum meșteșugurile tradiționale, artele plastice, muzica, fotografia, publicitatea, arhitectura, literatura, IT-ul, activitățile sociale etc. și, mai presus de orice, au luat legătura cu oameni cu experiențe de viață impresionante. Autenticitatea vieților și profesiilor cu care au venit în contact a fost punctul culminant al învățăturii de care s-au bucurat în cele 7 luni ale proiectului. Rezultatele evaluării proiectului au revelat că toți elevii participanți au menționat responsabilizarea printre câștigurile dobândite din acest proiect, iar creativii intervievați au fost impresionați de seriozitatea și curiozitatea elevilor-cercetători. “Cartea despre minte, pricepere și îndrăzneală” care reface povestea proiectului, reprezintă un reper pentru îndrăzneală și, sperăm, o sursă de inspiraţie pentru experiențe similare în dezvoltarea personală și a comunității.

Din octombrie 2011 până în iulie 2013, am făcut parte dintr-un parteneriat Comenius Regio cu regiunea Marfu din Ungaria: Voluntariat pentru o viata mai bună.

sigla

Alături de CCD Dâmbovița, Școala gimnazială “I. Alexandru Brătescu-Voinești” și Colegiul Economic “Ion Ghica” am organizat seminarii pentru profesori și alți actori din comunitate, în care am analizat fenomenul voluntariatului și rolul acestuia în educația democratică a tinerilor. Profesorii din instituțiile partenere au făcut vizite în Ungaria. Elevii au desfășurat activități și proiecte concrete de voluntariat în Târgoviște și alte localități. (http://voluntariatcomeniusregio.wordpress.com/).

În 2014 am participat la câteva activități legate de formarea facilitatorilor pentru învățare permanentă în școală și de constituirea centrelor pentru învățare permanentă, alături de partenerii de la KREA (Centrul pilot de învățare permanentă de la Școala nr. 8 din Târgoviște). Nu avem încă un rezultat concret în acest sens, dar tema face parte din planul strategic al asociației. Inițierea unor activități care să conducă la formarea unor comunități de învățare în și între cât mai multe medii și contexte (asociații, instituții ale statului, comunități de cetățeni, parteneriate de afaceri etc.) ne preocupă în mod foarte serios.

Tot în 2014, în cadrul săptămânii Școala altfel, am organizat activități inovative cu elevii de la 4 școli din oraș. Interesul stârnit de atelierele de dezvoltare personală etc. și întâlnirile cu antreprenori, activiști în domeniul drepturilor omului, actori, profesori, jurnaliști ș.a. (vezi articolele de pe https://ambasadoriiprietenieitargoviste.wordpress.com ) ne-au inspirat să schițăm un proiect mai complex, pentru un an școlar: Succesul care inspiră – mentorat pentru elevii de liceu. Finanțarea obținută de la CJ Dâmbovița ne-a permis să organizăm doar o vizită de studiu în zona Sibiu-Sighișoara-Viscri (în cadrul săptămânii Școala altfel din 2015) și câteva activități la instituții și organizații din București (Muzeul Național al Satului, Muzeul Național al Țăranului Român, Universitatea Alternativă, Atelierul de culoare). Toate aceste experiențe au fost pentru elevii de liceu participanți provocări la reflecție și ilustrări ale unor succese în domenii precum turismul, antreprenoriatul, cultura, artele, educația. Unele exemple au depășit cu mult zona lor de cunoaștere și chiar de confort și sperăm că următorul proiect de acest fel va reuși să le ofere un cadru mai coerent pentru a produce ei înșiși lucruri noi și îndrăznețe în domeniile care îi interesează pentru viața de adult (vezi detalii pe site-ul asociației).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: