Asociația cultural-educativă Ambasadorii prieteniei

Tezaurul din Sighișoara, 6 aprilie 2015

P1010471

În după-amiaza zilei de 6 aprilie, am ajuns în ultima cetate medievală locuită din Europa, Sighişoara. După prima vedere de ansamblu a oraşului am rămas profund impresionaţi de splendoarea în care turnurile, bisericile şi toate celelalte “amprente” ale vremurilor apuse scaldă Sighişoara. Ea poate fi definită de ospitalitatea şi deschiderea locatarilor, care deşi stau închişi în aceste fortăreţe de ziduri şi turnuri, privesc spre orizonturi foarte largi, sunt ingenioşi şi plini de căldură în suflet şi totuşi…sunt în „exemplare” atât de puţine…în această ţară…poate chiar în această lume măreaţă.

Se spune despre poporul nostru că este unul sărac, nu foarte apreciat din punct de vedere financiar sau al resurselor palpabile care ne oferă ridicarea pe scara mondială…dar oare nu suntem noi unul dintre cele mai bogate popoare în tradiţii, datini, obiceiuri? Nu suntem noi bogaţi când păstrăm cu sfinţenie cetăţi, ziduri, turnuri , construcţii din timpuri îndepărtate după cum se remarcă în Sighişoara? Pe noi oraşul acesta medieval ne-a convins că suntem unul dintre cele mai bogate popoare, fiindcă preţuim frumuseţile noi şi vechi, timpurile îndepărtate şi contemporaneitatea; preţuim datinile, costumaţiile, obiectele, locuinţele, satele şi această ţară în care trăim, ridicând cu mândria noastră de români tricolorul. Deşi în ţară au pătruns aduse de vânt diferite influenţe ale stilurilor din alte colţuri ale lumii, noi, românii, rămânem adepţi ai obiceiurilor noastre…continuând să ducem mai departe moştenirea primită din generaţie în generaţie…continuăm să conservăm frumuseţea aceea veche a mândrei fecioare pe care o numim România.

Sighişoara ne-a convins că avem cu ce să ne mândrim, că în anumite colţuri ale ţării avem un tezaur bine păstrat de locuitori, care nu ne poate fi luat de nimeni fiindcă reprezintă dovada vie că România noastră nu este atât de mică şi neînsemnată cum o văd unii.

(Jeculescu Alexandra, Deftu Ştefania, Duţă Ioana, clasa a- X-a F, filologie, CNCC, Târgovişte)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 10, 2015 de în Noutăți, Uncategorized.
%d blogeri au apreciat: